Wat is een pompschakelaar voor vloerverwarming?
Een pompschakelaar die bij het pompsysteem van vloerverwarming zit regelt de vloerverwarming. Er wordt een sensor op de waterleiding gemonteerd die water aan en afvoer vanuit de CV ketel naar de vloerverwarming registreert. De schakelaar schakelt de pomp automatisch in als er warm water uit de CV ketel komt en schakelt de pomp uit als er geen water uit de ketel komt. Zo kan de pomp even worden stilgezet wat kostenbesparend werkt. Bij de stand van de schakelaar is het vermogen af te lezen waar de pomp op draait. Omdat je exact kunt aflezen hoeveel er wordt verbruikt is het een goede keuze een pompschakelaar voor vloerverwarming te installeren. De pomp werkt hierdoor namelijk maar op de helft van zijn vermogen en dit is passend als je besparende maatregelen wilt nemen qua energie in je woning. Bij sommige pompschakelaars kun je de inschakel temperatuur ook regelen. Er zijn veel energie zuinige pompschakelaars te koop. Deze regelen zichzelf terug naar een energie zuinig niveau en zijn te herkennen aan een A-label.
Gebruik van een pompschakelaar
In lange warme zomers wordt de pomp vaak niet gebruikt. Het is mogelijk dat er wat kalkaanslag ontstaat bij het langdurig stilliggen van de schakelaar. Het is daarom wel aan te raden elke 24 uur de pompschakelaar ongeveer een minuut te gebruiken zodat hij een langere levensduur heeft. Dit door de stekker in het stopcontact te steken om de schakelaar aan te zetten.
Installatie van een pompschakelaar
Je haalt ten eerste de stekker van de pomp zelf uit het stopcontact. Vervolgens doe je de stekker van de pompschakelaar in het stopcontact. Daarna stop je de stekker van de pomp in de pompschakelaar. Tot slot wordt de voeler van de schakelaar bevestigd op de afvoerleiding meestal bevestigd door middel van klittenband of een klemmetje.
Kostenbesparing met een pompschakelaar
Oudere pompen werken op volle toeren van 60 Watt en 8760 draaiuren per jaar. Het echte aantal uren wat nodig is per jaar is slechts 850. De prijs ligt op ongeveer 0,22 cent per kWh en dan is dat zonder pompschakelaar een bedrag van ongeveer 115,63 per jaar terwijl je met pompschakelaar slechts 11,22 per jaar kwijt kunt zijn. Dat is dus ruim een verschil van 100 euro per jaar wat je kunt besparen op kosten en dus zeer effectief als je energiebesparende maatregelen wilt nemen. Het voordeel van een pompschakelaar is dat de pomp niet constant draait zoals bij oude circulatiepompen. Om het risico op vervuiling te beperken is het ook onverstandig de stekker er steeds uit te trekken. Bij een pompschakelaar heb je deze problemen niet omdat deze zo is in te stellen dat hij het vermogen van de pomp halveert.
Bron: schilder-inutrecht.nl