Wat kost een verkoopmakelaar?

Wat kost een verkoopmakelaar?

Is het tijd om van huis te wisselen? Vanwege een uitbreiding van het gezin of vanwege financiële groei? Wat het ook is, je hebt bij de verkoop van je huis een verkoopmakelaar nodig. De makelaar zorgt er namelijk voor dat je woning wordt verkocht voor een zo hoog mogelijke prijs. En dat willen we allemaal wel, toch? Maar wat kost een makelaar precies? En waar bestaan de kosten uit die je hem moet betalen?

Opstartkosten

Zodra je de verkoopmakelaar hebt gevonden die jij geschikt vindt voor deze klus, dan bepaalt deze makelaar eerst wat de opstartkosten zijn. Deze opstartkosten zijn er voor de makelaar om zich te verdiepen in jouw woning, foto’s te maken en de woning op Funda te zetten. De kosten voor deze werkzaamheden liggen meestal tussen de 250 en 450 euro. Bij sommige makelaars krijg je de opstartkosten terug zodra de verkoop rond is. Het nadeel van opstartkosten is echter dat als de makelaar de klus niet klaart jij dit bedrag kwijt bent. Daarom is het altijd het overwegen waard om een makelaar te zoeken zonder opstartkosten, ook al zijn deze lastig te vinden.

No cure no pay

Makelaars worden betaald door middel van courtage. Dit betekent dat je buiten de opstartkosten niks betaalt als de woning niet wordt verkocht. Dit geeft de makelaar logischerwijs ook de nodige motivatie om jouw woning te verkopen. Courtage houdt dus in dat je een bepaald percentage van de waarde van de verkoop van je woning aan de makelaar schuldig bent. Dit betaal je voor meerdere diensten, zoals biedingen doen, verkoopgesprekken plegen, jouw woning promoten en de uiteindelijke deal rondmaken. In Nederland mag elke makelaar individueel zijn eigen courtage bepalen. Het is dus de moeite waard om iemand uit te zoeken met een laag courtage.

Hoe betaal je de makelaar?

Moet je, zodra de woning is verkocht, direct de makelaar betalen? Dit is een vraag die veel mensen hebben. Het werkt als volgt: de opstartkosten betaal je meteen aan de makelaar. De courtage voor de makelaar gaat echter via de notaris. Het bedrag wat je de makelaar schuldig bent gaat van de verkoopprijs van je woning af. Je betaalt het dus uiteraard wel, maar indirect.

Hopelijk ben je nu goed geïnformeerd over de kosten van een verkoopmakelaar. Verder advies nodig? @Work Makelaardij staat open voor al je vragen.

 

 

Reacties zijn gesloten.